Vogels spotten in IJsland

Ontluikende bladeren en bloeiende bollen zijn in andere delen van de wereld tekens dat de lente is begonnen, maar in IJsland wordt de lente aangekondigd door de goudplevier (de lóa in het IJslands, hieronder afgebeeld), een vogel met mooie, gevlekte veren en een onmiskenbare roep.

Lóan er komin! (de lóa is gearriveerd!) is zowel een bekend volkslied als de kop van krantenartikelen over de eerste waarneming van het seizoen. Deze welkome, migrerende gast arriveert normaal gesproken in de tweede helft van maart.

The lóa, or golden plover, the Icelandic symbol of spring

Vogels in IJsland

 

IJsland is een zomerse broedbestemming voor duizenden vogels, en IJslanders kijken uit naar de komst van deze bezoekers want het geeft aan dat lange dagen en milder weer eindelijk aanbreken.

Maar het zijn niet alleen de IJslanders die de mat uitrollen voor deze gasten die een stopover maken. Toeristen komen massaal naar IJsland om papegaaiduikers te zien. Het zijn de populairste vogels op IJsland, met hun kleurrijke snavels en grappige manier van bewegen, maar deze hoofdrolspelers worden ondersteund door een fantastische cast van gevederde co-sterren, verspreid over het land. Zie onze kaart hieronder voor een aantal hotspots om vogels te spotten, en lees verder voor enkele van de beste en meest verrassende vogelliefhebber locaties.

Close-up of puffin with fish in beak

Wanneer komen de papegaaiduikers naar IJsland?

Papegaaiduikers brengen de winter op zee door en komen in de lente en zomer naar IJsland, naar hun favoriete broedgebied: steile rotswanden aan de oceaan. Leuke weetjes: papegaaiduikers keren terug naar dezelfde broedplaatsen en zijn monogaam en broeden voor het leven met dezelfde partner.

Ze beginnen meestal begin april aan te komen en blijven zo laat als begin september, dus mei tot half augustus is de beste tijd om er zeker van te zijn dat u ze in grote aantallen ziet. (In 2022 zijn op 31 maart de eerste papegaaiduikers waargenomen bij Grímsey). Ze kunnen het best worden waargenomen in de broedplaatsen in de vroege ochtenden of avonden, omdat ze vaak de dag op zee doorbrengen.

 

Beste plekken voor het spotten van papegaaiduikers en andere vogels in IJsland

Deze kaart laat slechts een klein deel van het oppervlak van de vogelrijkdom zien die overal in IJsland te vinden is, van kleine eilandjes en hoge zeekliffen tot meren, vijvers en lagunes die gastheer zijn voor talloze bezoekers die op de checklists staan van vele vogelaars.

Icelandair verbindt Reykjavík met binnenlandse bestemmingen in de buurt van enkele van de beste plekken om papegaaiduikers te spotten:

 

Akureyri in Noord-IJsland: toegang tot Hrísey, Grímsey en Mývatn

 

Egilsstaðir in Oost-IJsland: toegang tot Borgarfjörður Eystri

 

Ísafjörður in de Westfjorden: toegang tot Látrabjarg en Vigur

 

Vogels spotten op IJsland

 

Reykjavík Vogels genieten ook van het stadsleven, zoals in de Tjörnin-vijver en de wetlands van Vatnsmýri. Maar geen papegaaiduikers! Boottochten vertrekken vanuit Reykjavík voor cruises om papegaaiduikers te spotten rond de nabijgelegen eilanden Akurey en Lundey.

Arnastapi Rotsachtige bogen ontmoeten nestelende zeevogels op deze prachtige plek in Snæfellsnes.

Látrabjarg Het meest westelijke punt van IJsland en Europa's grootste vogelrots vol met papegaaiduikers.

Vigur Een overvloed aan eidereenden en papegaaiduikers bezoeken dit eiland vol uitzicht, bereikbaar per boot vanuit Ísafjörður.

Drangey Een avontuurlijke tour laat u naar de top van dit noordelijke eilandje klauteren.

Hrísey Een klein, laaggelegen eiland met een prachtig uitzicht op Eyjafjörður en de omliggende bergen, en grote kolonies Noordse stern en sneeuwhoenders.

Grímsey Zo ver mogelijk naar het noorden in IJsland, met overvloedige vogels plus de poolcirkelovergang.

Langanes Een afgelegen schiereiland in de vorm van eenden heeft een rijk vogelleven en er is een geweldig uitkijkplatform boven een grote kolonie jan-van-genten bij Skoruvíkurbjarg.

Mývatn Dit meer is eigenlijk genoemd naar zijn insectenleven (mý betekent midge fly) en is een magneet voor eenden en andere watervogels.

Borgafjörður eystri Kom oog in oog te staan met papegaaiduikers op deze afgelegen plek in de Oostfjorden.

Ingólfshöfði Maak een tractorrit naar een voorgebergte dat rijk is aan vogels, panorama's en geschiedenis.

Dyrhólaey Een pittoresk voorgebergte is een schilderachtige broedplaats voor papegaaiduikers en zeevogels. De naam vertaalt zich naar 'Door Hill Island'.

Reynisfjara Het beroemde zwarte strand bij Vík heeft veel aantrekkingskracht, vooral wanneer de papegaaiduikers boven hun nesten nestelen.

Vestmannaeyjar Deze legendarische zuidelijke eilanden zitten vol met papegaaiduikers.

Large-Vestmannaeyjar-Puffin-BenjaminHardman.jpg

Ingólfshöfði, Zuid-IJsland

 

In het zuidoosten van IJsland verwarmt de zomerse papegaaiduikertour van Ingólfshöfði harten met zijn eigengemaakte charme. Niet ver van de nationale parkschatten van Skaftafell stappen bezoekers aan boord van een door een tractor getrokken hooikar voor een rustieke reis naar het natuurreservaat Ingólfshöfði, een 76 meter hoge landtong waar grote jagers nestelen en papegaaiduikers hun intrek nemen in de klifranden.

Na een hobbelige tocht in de open lucht van 6 km over het wad, leiden de eigenaren van dit grondgebied (die hier al generaties lang wonen) de gasten een steil zandpad op naar een verhoogde positie waar de Vatnajökull-gletsjer ligt. De tour begint met een korte geschiedenisles: hier bracht de eerste kolonist van IJsland, Ingólfur Arnarson, zijn eerste winter door. Vervolgens wordt een ontspannen wandeling van 90 minuten gemaakt rond de vlakke landtong, genietend van het uitzicht, verwonderd over schijnbaar misplaatste schapen, ontwijkende jagers en lonkende papegaaiduikerkolonies die klaar zijn voor camera's.

Tours lopen van half mei tot half augustus (wanneer de papegaaiduikers vertrekken) en vooraf reserveren is vereist. Het is vermeldenswaardig dat u tijdens deze reis erg wordt blootgesteld aan de elementen, dus kleedt u dienovereenkomstig.

A tractor parked on a wet black sand beach on route to Ingolfshofdi
Trekkerrit naar Ingólfshöfði. Foto: Einar Rúnar Sigurðsson

Borgarfjörður eystri, Oost-IJsland

Hafnarhólmi is een kleine, met vogels gevulde heuvel bij een pittoreske jachthaven, waar u via een houten trap de heuvel beklimt en uitkomt op platforms waar u papegaaiduikers van wonderbaarlijk dichtbij kunt zien; er is ook een kleine vogelkijkhut beschikbaar. De ruige kliffen van de heuvel zijn meer dan alleen een speeltuin voor papegaaiduikers van april tot half augustus: duizenden drieteenmeeuwen, stormvogels en eidereenden nestelen hier ook elke zomer.

 


Foto: Bob Brewer, Unsplash

 

Drangey, Noord-IJsland

Combineer een boottocht en een adrenalineopwekkende wandeling om prachtige vogels te spotten tijdens een zomerse trip naar Drangey, een rotsachtig vulkanisch eilandje in Skagafjörður in Noord-IJsland.

Vanuit een klein dok ten noorden van Sauðárkrókur vertrekt een ochtendboot op een van de minst gehypte maar leukste avonturen van IJsland. Na een tocht van 20 minuten over de wateren van de fjord bereikt de boot een kleine aanlegsteiger aan de voet van dit 180 meter hoge, steile rotsfort en begint het avontuur: ruw uitgehouwen trappen, ladders en smalle paden klimmen langs de rand van de klif om de met gras begroeide top te bereiken, vanwaar de 360°-panorama's adembenemend zijn en het vogelleven magisch. Op het gras zitten kijken naar de komische starts en landingen van papegaaiduikers, alken en zeekoeten is al vermakelijk genoeg, maar de connecties van het eiland met Grettis Saga, een verhaal over bandieten zoals verteld door gids Helgi, verrijken de ervaring.

Deze tour is fysiek uitdagend, en niet voor kleine kinderen of mensen met mobiliteitsproblemen of hoogtevrees! Wees gerust, u kunt in uw eigen tempo gaan, maar op eigen risico. De opwinding van de klim wordt geëvenaard door de uitzichten.
 

A rocky islet in Iceland called Drangey, pictured here on a bright summers day

Het rotsachtige eilandje Drangey. Foto: Kári Heiðar Árnason

Tip

Als u met Icelandair naar de VS of Canada vliegt, heeft u de mogelijkheid om een Stopover in IJsland toe te voegen aan uw reis, zonder extra kosten op het vliegticket. Zo kunt u alvast een voorproefje nemen van het bloeiende vogelleven op IJsland.

 

Tekst: Carolyn Bain
Bovenste Foto: Einar Rúnar Sigurðsson 

Artikel opgesteld door IcelandAir, huisvervoerder IJsland van Bharte-reizen