Zuid-Afrika maatwerkreizen
11-daagse motortocht Tuinroute
14-daagse motortocht Tuinroute
17- daagse meerlandentocht per motor: Zimbabwe, Mozambique, Malawi, Zambia (inclusief Victoria Watervallen) en Botswana
12-daagse rondreis Westkaap en safari ook geschikt voor rolstoelgebruikers
19-daagse rondreis Westkaap en Oostkaap ook geschikt voor rolstoelgebruikers
Review rondreis Zuid-Afrika
Zuid-Afrika, een land van adembenemende schoonheid, biedt toeristen een onvergetelijke ervaring. Ontdek de wilde dieren in nationale parken, ervaar de bruisende steden en geniet van avontuurlijke sporten zoals surfen, wandelen en safaritochten. Voor gezinsreizen zijn er kindvriendelijke stranden, dierentuinen en educatieve musea. Bezoek historische locaties, proef heerlijke lokale gerechten en geniet van de gastvrijheid van de diverse bevolking. Of je nu op zoek bent naar natuurlijke pracht, sportieve activiteiten of gezinsvriendelijke avonturen, Zuid-Afrika heeft het allemaal. Het is de perfecte bestemming voor een onvergetelijke vakantie.
Praktisch:
Vliegduur: 11 tot 12 uur (Amsterdam-Johannisburg direct)
Lokale tijd: Amsterdam/Brussel + 1 uur (wintertijd) en tijdens onze zomertijd is de tijd gelijk.
Beste reistijd: maart en oktober (vooral voor wild) of juni tot november (voor walvissen) Klimaat is sterk afhankelijk van het landsdeel.
Tsitsikamma hangbrug
Taal: 11 officiële talen en een aantal onofficiële. De belangrijkste:
1. isiZulu -De meest gesproken taal in Zuid-Afrika. 23% (11.6 miljoen mensen). De Zulu's vormen de grootste etnische groep in Zuid-Afrika.
2.isiXsosa - De op één na meest gesproken taal.16% (8 miljoen mensen).
3. Afrikaans - 3e meest gesproken taal (13,5%). De oorsprong van de taal is het 17e eeuwse Nederlands met invloeden uit het Engels, Malay, Duits, Portugees, Frans en een aantal Afrikaanse talen.
4. Engels - Engels wordt het meest gebruikt in het bedrijfsleven, door overheid en commerciële organisaties. Engels wordt als hoofdtaal gesproken door ruim 5 miljoen mensen.
Daarnaast, afhankelijk van gebied, hoor je talen als Xitsonga, Tshivenda, Setswana, Sesotho en diverse andere. Ook worden onderling woorden geleend en raken ingeburgerd ( net als bij ons).
Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) Wisselkoers
Elektriciteit: Netstroom is 230 V, 50 Hz. Gebruikte stekkers: D, M en N.
type D type Mtype N, te gebruiken met onze C stekker: zoals bijvoorbeeld de meeste gsm-laders.
Visum/paspoort: Je paspoort moet minimaal 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Zorg voor minimaal 2 lege bladzijden! Een visum is niet nodig voor een verblijf korter dan 90 dagen. De douane plakt een sticker in je paspoort. Daarnaast moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.
Let op: Kinderen dienen een eigen reisdocument te hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende. Zie hier meer informatie over de benodigde reispapieren van je kinderen.
Inentingen/ziektes: Alleen in het uiterste oosten van Zuid-Afrika komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Dit gebied mijden kan zonder dat je inhoudelijk veel mist aan flora en fauna.Verkeer/rijbewijs: Het verkeer rijdt links. Het Europese rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika. Omdat verhuurbedrijven soms toch om een IRB (internationaal rijbewijs) vragen, wordt aangeraden voor de zekerheid IRB model 1968 mee te nemen. Deze kun je persoonlijk ophalen:
Nederlanders: bij de ANWB (€ 18,95);
Belgen: bij het plaatselijke gemeentebestuur (€16 - 25).
Neem je eigen rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is geen vervanging voor je rijbewijs, je moet dus beide documenten op reis meenemen.
Southern Right Whale bij Nelson Mandela Bay
Korte historie
Voordat Nederlandse kolonisten landden werd Zuid-Afrika bewoond door de Khoikhoi, San, Xhosa, Zoeloe en andere stammen. Er zijn rotstekeningen gevonden van 3.000 jaar oud. In 1652 stichtte Jan van Riebeeck een bevoorradingsstation namens de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC)op Kaap de Goede Hoop.De eerste jaren werd ruilhandel gedreven met de oorspronkelijke bewoners.
Leden van de Basotho stam
Slaven werden geïmporteerd uit Madagaskar, India en Indonesië.
Uit angst voor Franse overname (Nederland viel onder de macht van Napoleon) bezetten de Engelsen in 1795 het gebied rond Kaap de Goede Hoop maar trokken terug in 1803. Nederland werd in 1805 bankroet verklaard en de Britten annexeerden zuidelijk Afrika.
Door de Britten kwam taal en cultuur van de Nederlandse boeren onder druk te staan. De slavernij werd afschaft en vele Boeren, later bekend als Voortrekkers, trokken het binnenland in om eigen republieken te stichten: de Grote Trek. Toen zij het gebied van Natal binnentrokken werden ze teruggedreven door de Zoeloes. Deze werden weer overwonnen in 1838 (Slag bij Bloedrivier). Het Zoeloe-rijk werd in 1879 door de Britten overwonnen.
Er werden rijke diamant- (1867) en goudaders (1886) gevonden en waren een aanleiding tot verdere onderwerping van de lokale bevolking en de Boerenrepublieken.
Ondanks heftig verzet van de Boeren wonnen de Britten dankzij hun grotere troepenmacht en betere bevoorrading.
De Britten stopten Afrikaanse blanke vrouwen en kinderen van guerrillastrijders in concentratiekampen. Ze leden aan ondervoeding en ziekten. Boerderijen en oogsten werden verbrand om de voedselvoorziening van de guerrilla's te verstoren. Uiteindelijk tekenden de boeren in Pretoria een vredesverdrag met de Britten.
Zuid-Afrika werd in 1961 een zelfstandige republiek.
In 1948 werd de Apartheid ingevoerd en werd Zuid-Afrika geboycot door diverse landen in de wereld.Vele opstanden en bloedbaden verder werd de Apartheid afgeschaft in 1994.
In 1993 werd het land een democratie. De economie van Zuid-Afrika groeit sinds 1996 onafgebroken. Het is de grootste industriële macht op het Afrikaanse continent en een florerende toeristeneconomie.
Wijnbouw in de Kleine Karoo
Cultuur
Iedereen kent natuurlijk de Tafelberg, Krugerpark, Robben Eiland en Kaap de Goede Hoop. Maar ontelbare bezienswaardigheden liggen verspreid over het land.De Zuid-Afrikaanse keuken is beïnvloedt door het grote aantal inheemse (Khoisan, Xhosa, Zoeloes, Sothovan) en uitheemse Afrikaanse, Europese en Aziatische culturen. De Zuid-Afrikanen hebben een voorliefde voor de barbecue (braai) en vlees neemt een prominente positie in in de Zuid-Afrikaanse keuken. Laat je als vegetariër hierdoor niet afschrikken want ook hiervoor zijn uitgebreide mogelijkheden.
Typisch Zuid-Afrikaans zijn biltong, melktert, bobotie, rooibosthee en verschillende stoofpotjes.
Tegenwoordig is Zuid-Afrika bovendien een belangrijk wijnproducerend land. De 4 populairste sporten zijn voetbal, rugby, cricket en boksen. Wegens de vele verschillende culturen zijn er heel veel radiostations. Er is een enorme variatie in landschap, flora en fauna. Zelf zeggen de Afrikanen vaak: wij hebben de hele wereld binnen 1 land.
Bergen, savanne, zee, strand, bossen en wouden, noem maar op. Het land heeft de grootste visindustie van het continent en een behoorlijke landbouw die het land kunnen voorzien. Toerisme is een grote economische factor.
Door het jaar heen zijn er festivals waarmee de rijke Zulu-cultuur wordt gevierd. Traditionele zang en dans. Enkele bekende festivals:
- King Shaka Day Festival: iedere laatste zaterdag van de maand.
- Reed Dance: de zaterdag voor King Shaka Day Festival. De Reed Dance is een traditie voor jonge Zulu-meisjes. Vroeger zocht de koning op dit feest een nieuwe bruid uit.
- Shembe festival: oktober, viering van de onofficiële religie shembe (een combinatie van Zulu en het christendom).
Verder zijn er nog een aantal feesten waaronder:
Cape Town New Year Karnival (Kaapstad) Er wordt een kleurrijke optocht gehouden, met veel muziek en dansende, hossende mensen. Carnaval met Nieuwjaar!
Kavadi Festival (Durban) in februari en april ter ere van de Hindoe God Muruga.
Addo Elephant Park