Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, een land van adembenemende schoonheid, biedt toeristen een onvergetelijke ervaring. Ontdek de wilde dieren in nationale parken, ervaar de bruisende steden en geniet van avontuurlijke sporten zoals surfen, wandelen en safaritochten. Voor gezinsreizen zijn er kindvriendelijke stranden, dierentuinen en educatieve musea. Bezoek historische locaties, proef heerlijke lokale gerechten en geniet van de gastvrijheid van de diverse bevolking. Of je nu op zoek bent naar natuurlijke pracht, sportieve activiteiten of gezinsvriendelijke avonturen, Zuid-Afrika heeft het allemaal. Het is de perfecte bestemming voor een onvergetelijke vakantie.
Praktisch:

Vliegduur: 11 tot 12 uur (Amsterdam-Johannisburg direct)
Lokale tijd: Amsterdam/Brussel + 1 uur (wintertijd) en tijdens onze zomertijd is de tijd gelijk.
Beste reistijd: maart en oktober (vooral voor wild) of juni tot november (voor walvissen) Klimaat is sterk afhankelijk van het landsdeel.

Tsitsikamma hangbrug
Tsitsikamma hangbrug
 
Diverse reis suggesties Zuid-Afrika:

11-daagse motortocht Tuinroute
14-daagse motortocht Tuinroute
17- daagse meerlandentocht per motor: Zimbabwe, Mozambique, Malawi, Zambia (inclusief Victoria Watervallen) en Botswana
12-daagse rondreis Westkaap en safari ook geschikt voor rolstoelgebruikers
19-daagse rondreis Westkaap en Oostkaap ook geschikt voor rolstoelgebruikers

Video's Zuid-Afrika
Hier vind je korte video's en documentaires ter inspiratie!
 
Activiteitenkalender
 

1 januari – Nieuwjaarsdag

21 maart – Dag van de mensenrechten
Ter nagedachtenis aan het bloedbad op 21 maart 1960 in Sharpesville als gevolg van een protest tegen het apartheidsregime.

Pasen - Valt op dezelfde 2 dagen als onze Paasdagen

27 april – Freedom Day
Herdenking van de democratische verkiezingen op 27 april 1994, waar iedereen in Zuid-Afrika, ongeacht de huidskleur, de vrijheid had om te stemmen.

1 mei – Dag van de arbeid

16 juni – Jongerendag
Herdenking van de Soweto Uprisings. Op 16 juni 1976 gingen scholieren in Soweto de straat op om te demonstreren tegen apartheid.

9 augustus – Vrouwendag
Herdenking van de vrouwen die op 9 augustus 1956 in Pretoria protesteerden tegen de pasjeswet. (Elke zwarte Zuid-Afrikaan moest volgens de Population Registration Act altijd een pasje bij zich hebben, waarop stond aangegeven waar diegene woonde en in welke gebieden diegene mocht werken.)  

24 september – Dag van cultureel erfgoed (Heritage day)
Viering van het rijke erfgoed en de diversiteit aan culturen, gebruiken, tradities en talen van Zuid-Afrika.

16 december – Dag van de verzoening (Day of reconciliation)
Viering van de gebeurtenis tijdens de Slag bij de Bloedrivier op 16 december 1838.

25 & 26 december - Kerstmis

Door het jaar heen zijn er festivals waarmee de rijke Zulu-cultuur wordt gevierd. Traditionele zang en dans. Enkele bekende festivals:


Addo Elephant Park: gegarandeerd zicht op olifanten
Addo Elephant Park

 

- King Shaka Day Festival: iedere laatste zaterdag van de maand.
- Reed Dance: de zaterdag voor King Shaka Day Festival. De Reed Dance is een traditie voor jonge Zulu-meisjes. Vroeger zocht de koning op dit feest een nieuwe bruid uit.
- Shembe festival: oktober, viering van de onofficiële religie shembe (een combinatie van Zulu en het christendom).

Verder zijn er nog een aantal feesten waaronder:

Cape Town New Year Karnival (Kaapstad) Er wordt een kleurrijke optocht gehouden, met veel muziek en dansende, hossende mensen. Carnaval met Nieuwjaar!

Kavadi Festival (Durban) in februari en april ter ere van de Hindoe God Muruga.

Taal: 11 officiële talen en een aantal onofficiële. De belangrijkste:
1. isiZulu -De meest gesproken taal in Zuid-Afrika. 23% (11.6 miljoen mensen). De Zulu's vormen de grootste etnische groep in Zuid-Afrika.
2.isiXsosa - De op één na meest gesproken taal.16% (8 miljoen mensen).
3. Afrikaans -
3e meest gesproken taal (13,5%). De oorsprong van de taal is het 17e eeuwse Nederlands met invloeden uit het Engels, Malay, Duits, Portugees, Frans en een aantal Afrikaanse talen.
4. Engels - Engels wordt het meest gebruikt in het bedrijfsleven, door overheid en commerciële organisaties.  Engels wordt als hoofdtaal gesproken door ruim 5 miljoen mensen.
Daarnaast, afhankelijk van gebied, hoor je talen als Xitsonga, Tshivenda, Setswana, Sesotho en diverse andere. Ook worden onderling woorden geleend en raken ingeburgerd ( net als bij ons).

Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) Wisselkoers
Elektriciteit: Netstroom is 230 V, 50 Hz. Gebruikte stekkers: D, M en N.
type D type Mtype N, te gebruiken met onze C stekker: zoals bijvoorbeeld de meeste gsm-laders.

Visum/paspoort: Je paspoort moet minimaal 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Zorg voor minimaal 2 lege bladzijden! Een visum is niet nodig voor een verblijf korter dan 90 dagen. De douane plakt een sticker in je paspoort). Daarnaast moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Let op: Kinderen dienen een eigen reisdocument te hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende. Zie hier meer informatie over de benodigde reispapieren van je kinderen.

Inentingen/ziektes: Alleen in het uiterste oosten van Zuid-Afrika komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Dit gebied mijden kan zonder dat je inhoudelijk veel mist aan flora en fauna.
Extra service: corona-teller Zuid-Afrika: coronateller

Verkeer/rijbewijs: Het verkeer rijdt links. Het Europese rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika. Omdat verhuurbedrijven soms toch om een IRB (internationaal rijbewijs) vragen, wordt aangeraden voor de zekerheid IRB model 1968 mee te nemen. Deze kun je persoonlijk ophalen:
Nederlanders: bij de ANWB (€ 18,95);
Belgen: bij het plaatselijke gemeentebestuur (€16 - 25).
Neem je eigen rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is geen vervanging voor je rijbewijs, je moet dus beide documenten op reis meenemen.

Rhulani Lodge_Madikwe
Neem hier een kijkje in een safari lodge
(4 minuten)

Southern Right Whale
Southern Right Whale bij Nelson Mandela Bay
Voor uw zekerheid is Bharte-reizen aangesloten bij
VvKR logo