Verfrissende onverwachte schoonheid


Rondreis IJslandRondreis (11 dagen)
Paardrijden in IJsland Paard rijden (15 dagen)
Rolstoelvakantie IJsland IJsland rolstoelreis (7 dagen)

Waterval op IJsland Review rondreis in IJsland
Geiser op IJsland Fotografiereis review
IJsland accommodatie IJsland blogs
IJsland is voornamelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente, omdat het op de Midden-Atlantische rug ligt. Dat is een scheidingsgebied van tektonische platen die langzaam uit elkaar drijven. Hierdoor kruipt onderliggend magma naar de oppervlakte en vult zo de ontstane scheuren. Het eiland groeit nog steeds.
 
Hierdoor kent IJsland bijzondere hoogtepunten voor duikers, wandelaars en liefhebbers van warme bronnen.
Duikvakantie IJsland
De scheiding tussen continenten is hier als enigste plek ter wereld letterlijk zichtbaar in het landschap. Door de dunne aardkorst zijn hier dagelijks kleine en grotere aardbevingen waar te nemen en wil een vulkaan wel eens onrustig worden.
 
 
Het eiland heeft opvallend weinig bomen maar een enorme en gevarieerde vogelpopulatie. De omringende oceaan krioelt van het leven. Diverse walvissoorten en zeehonden zijn hier vaak eenvoudig te zien.
Zeehondenpopulaties in IJsland zijn op diverse plaatsen te bezichtigen.   Papegaaiduikers in IJsland van mei tot augustus. 
Het magische noorderlicht krijg je cadeau. Tussen september en mei maar vooral in de donkerste maanden zorgt dit fenomeen voor sprookjesachtige taferelen. Bekijk het vanaf een gletsjer of vanuit een hottub bij een afgelegen hotelletje...

Noorderlicht in IJsland als plotseling cadeau
Steeds meer professionele- en hobbyfotografen reizen erheen vanwege de ontelbare mooie scènes die IJsland biedt. Natuurliefhebbers vinden het fantastisch. Het water komt je aan alle kanten tegemoet in de vorm van rivieren, meren en watervallen, groot en klein.
 
Selfoss waterval IJsland   Mývatn biedt water, wandelpaden, paardrijden en veel natuurschoon.  Jokullsárlón is het spectaculairste gletsjermeer op IJsland.
De hoofdstad Reykjavik is het meest bevolkte gebied (ruim 123.000) in een land van slechts 364.000 inwoners terwijl het 2,5 keer zo groot is als Nederland of België. Naar IJsland ga je voor ruige ruimte, adembenemende panorama's, een koude of warme duik, 4-wiel avontuur en voor alles wat je kunt bedenken bij zee, sneeuw, bergen en natuur.
Ruimte, woest en leeg en wonderschoon.

Een deel van het land is 's winters minder bereikbaar maar je kan bijna het hele eiland rondreizen over redelijk tot goede wegen of met een binnenlandse vlucht.

Wanneer je echt de tijd neemt voor je vakantie of je hebt vliegangst dan is de ferry een fantastisch alternatief! Je hebt alle rust en ruimte, comfort waar geen vliegtuig tegenop kan en: je kan je eigen auto of motor meenemen. Vooral mindervaliden met een aangepast voertuig hebben hier voordeel bij. Aan boord zijn aangepaste hutten voor MIVA: inrij douche, extra ruime hut en aangepast toilet. Voor eenzelfde prijs als een 'gewone' hut! Neem een virtueel kijkje door hier te klikken.

Op die manier wordt het een complete expeditie die je je leven lang bijblijft!
 
WhatsApp direct contactApp me direct!
 
Activiteiten suggesties voor IJsland:
Paragliden op IJsland   Ziplinen
Paragliden en ziplinen

Video's IJsland
Klik hier voor korte video's en documentaires ter inspiratie en informatie!

IJsland specialist_logo Inspiredbyiceland
Reisblogs:
 
Praktisch:
Vliegduur: Gemiddeld 3 ¼ uur (vanaf Amsterdam of Brussel)
Lokale tijd: Amsterdam/Brussel - 1 uur en in onze Zomertijd - 2 uur. IJsland kent geen Zomertijd.
Beste reistijd: mei en september, 9° - 17° C.
Veel IJslandse hotels hebben een keuken voor hun gasten om kosten te besparen; een etentje valt doorgaans duurder uit dan hier. Je kan dan kiezen om in de supermarkt je eten te kopen en in het hotel te bereiden.
Taal: IJslands
Munteenheid: IJslandse Kroon (ISK) Wisselkoers
Elektriciteit: Netstroom is 230 V, 50 Hz. Gebruikte stekker:
"onze" C stekker:   ook voor Nederlandse en Belgische stekkers geschikt.

Visum/paspoort: Belgisch of Nederlands paspoort of identiteitskaart, geldig tot 3 maanden na verblijf

Let op: Kinderen dienen tegenwoordig een eigen reisdocument te hebben. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende.

Inentingen/ziektes: Voor IJsland zijn geen vaccins of inentingen nodig m.u.v. Covid-19:
Met volledige vaccinatie en een negatieve PCR-test reis je vrij naar en door IJsland. Bij terugkomst hoef je ook niet in quarantaine (stand 19-januari 2022).
Extra service: Corona-teller IJsland
Verkeer/rijbewijs: Het verkeer rijdt rechts. Het Europese rijbewijs is geldig in IJsland.

Korte historie:

Het is bewezen dat de eerste bewoners (Ierse monniken) zich in de 8e eeuw vestigden op het eiland. Vanaf 874 vestigden de eerste Vikingen zich er ook en werden de monniken verdreven. Er kwamen nederzettingen langst de kust. In 930 vormde zich het "Althing" (openbare vergadering waar wetten werden afgekondigd of verbeterd en er werd recht gesproken). Dit worst beschouwd als Europa's eerste democratie.
In 1.000 na Chr. werd IJsland christelijk maar door de eeuwen heen veranderde dit vaak van koers.
De achttiende eeuw was een dieptepunt in de IJslandse geschiedenis. Er vielen duizenden doden als gevolg van een pestepidemie, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en misoogsten.
In 1944 werd IJsland zelfstandig, niet meer beheerd en beheerst door Denemarken maar wel door hen bewaakt en in de buitenland-politiek gesteund.
Tegenwoordig is IJsland een republiek met een door het volk gekozen president.

IJsland Myvatn
Video: 5 dagen IJsland (2,22 minuten)