Oeganda

Praktisch:

Vliegduur: 8½  uur (Amsterdam-Entebbe direct)
Lokale tijd: Amsterdam/Brussel + 2 uur (wintertijd) en tijdens onze zomertijd 1 uur.
Beste reistijd: December t/m februari (25, 26°) of juni t/m augustus (26°)
 
Video's Oeganda
Hier vind je korte video's en documentaires ter inspiratie!
 
 
Activiteitenkalender

1 januari – Nieuwjaarsdag

26 januari – Bevrijdingsdag
Herdenking (1986)

3 juni – Ugandese martelarendag
9 juni – Nationale Heldendag
Feestdag wegens de nationale helden.

18 juni t/m 17 juli – Ramadan
23 t/m 26 september – Offerfeest
9 oktober – Onafhankelijkheidsdag
Herdenking van de dag dat Uganda in 1962 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

25 & 26 december – Kerstmis

 
Taal: Hoofdtaal is Engels, ook dikwijls onderling omdat men vele dialecten heeft. verder hoor je nog Luganda.
Munteenheid:  oegandese shilling (UGS) Wisselkoers
Elektriciteit: Netstroom is 240 V, 50 Hz. Gebruikte stekkers: G. De stroom kan pieken en dalen vertonen, tijdelijk uitvallen of worden uitgeschakeld. Een zaklamp is raadzaam.
type G

Visum/paspoort: Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Een toeristenvisum vraag je aan bij de Oegandese ambassade in Brussel. Zie ook: visumdienst  waar tevens uitgebreide informatie over de aanvraag te vinden is.
Inentingen/ziektes: In Oeganda komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Malariatabletten zijn ook nodig. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Gele koorts inenting is verplicht.  Website GGD/reisvaccinaties.
Extra service: corona-teller Zuid-Afrika coronateller
Verkeer/rijbewijs: Het verkeer rijdt links. Het Europese rijbewijs is geldig in Oeganda.
Korte historie: Over de oorspronkelijke bewonders is weinig bekend, waarschijnlijk waren zij jagers/verzamelaars. In de 18e eeuw leefden er vooral landbouwers en veehouders. Begin 19e eeuw kwamen Arabische handelslieden, aangetrokken door ivoor en slavenhandel, naar Oeganda.
Eind 19e eeuw werd het een Britse kolonie. De Britten bouwden spoorwegen in Oost-Afrika en haalden veel Indiërs als werkkrachten hierheen. Later werden velen van hen actief in de commerciële en industriële sector. Oeganda is een republiek sinds het in 1962 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk.
De naam komt van het koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat. Daarnaast zijn er in Oeganda nog vier andere koninkrijken: Ankole, Bunyoro-Kitara, Busoga en Toro. Het land ligt aan het Victoriameer, het grootste meer van Afrika. Er zijn diverse wildparken en staat bekend om de populaties berggorilla's en chimpansees. Naast leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels vind men er talloze andere grote diersoorten en het is er bij uitstek geschikt voor vogelaars. Er wordt koffie en katoen verbouwd naast andere gewassen voor consumptie. Oeganda ligt op de evenaar.
Cultuur: Oeganda telt ruim 37 miljoen inwoners. 84% is christen, circa 12 % moslim. De rest van het land kent een verzameling van religieuze groeperingen. Het is een ontwikkelingsland en erg arm. Allerlei lokale culturen en stammen hebben hun interessante tradities en gewoontes. Een reis door Oeganda is vol verrassingen, verwonderingen en sterke indrukken. De bijnaam is niet slecht gekozen: Parel van Afrika.
 

Je voelt je welkom, in Oeganda.