Sri-Lanka

Praktisch:

Vliegduur: circa 11 uur (rechtstreeks)
Lokale tijd: Amsterdam/Brussel + 4 1/2 uur (wintertijd) of +3 1/2  uur (zomertijd)
Beste reistijd: Voor de bergen, west- en zuidkust van november tot en met april (28-31°). Voor de noordelijke helft en oostkust van maart tot en met september (28-30°).
Mijn reistip: ga in februari / maart.
Sri Lanka kent twee moessons (regenperiodes). In het zuidwesten van Sri Lanka is de moesson van juni tot en met oktober en in het noordoosten van november tot en met februari. In die tijd zal het toerisme afnemen en in de maanden van februari, maart tot en met mei, juni zal het toerisme aantal groeien. Er is geen tropische hitte in Sri Lanka. De hitte wordt getemperd door de oceaanwinden die vanaf de kust komen. Daardoor is de temperatuur het hele jaar door ongeveer 26 tot en met 30 graden. Hoog in de bergen is, in december en januari, nachtvorst mogelijk.
 
Video's Sri-Lanka
Hier vind je korte video's en documentaires ter inspiratie!
 
Activiteitenkalender
Iedere volle maan vieren de Boeddhisten Poya Day. Datums verschillen per maand, volgens de stand van de maan. De belangrijkste feestdagen zijn:

Januari – Durutu Poya
Feestdag ter ere van het eerste bezoek van Boeddha aan het land.

15 januari – Thai Pongal
Feestdag ter ere van de rijstoogst.

4 februari – Onafhankelijkheidsdag
Herdenking van de interne politieke onafhankelijkheid van de Britse heerschappij.

13 april – Singalees & Tamil Nieuwjaar

Mei – Vesak Poya
De geboorte, verlichting en dood van  Boeddha staat deze dag centraal.

1 mei – Dag van de Arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging om de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

22 mei – Dag van de helden
Herdenking van de belangrijkste persoonlijkheden in de Sri Lankaanse samenleving, van politiek tot aan wetenschap.

18 juni t/m 17 juli  – Ramadan
Vastenmaand voor de moslims.

18 juli – Suikerfeest
Viering van het einde van de Ramadan.
19 t/m 29 augustus – Esala Perahera
Groots festival met elegante kostuums en voor de boeddhisten een belangrijk feest.

23 september – Offerfeest
Viering ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die zijn zoon op had geofferd in opdracht van God.

11 november – Deepavali
Een hindoelichtfeest waarbij de overwinning van het goede op het kwade en de overwinning van licht op donker wordt gevierd.
25 & 26 december – Kerstmis
 

Taal: Singalees en Tamil zijn de hoofdtalen en vrijwel iedereen spreekt Singalees. Velen spreken ook goed Engels. In de binnenlanden en het noorden is dit minder goed.
Munteenheid: Sri Lanse rupee (LKR) en 1 euro = ongeveer 200 rupee (koers januari 2020)
Elektriciteit: De netspanning is zoals bij ons, 230 Volt en 50 Hz. In Sri Lanka wordt gebruik gemaakt van stekkers van de types D, M en G.
Stekker type D < Type D < Type M < Type G

Visum/paspoort: Nederlands of Belgisch paspoort, nog minimaal 6 maanden geldig bij aankomst. Een visum is verplicht. Aanvragen visum.
Verkeer/rijbewijs: Het verkeer rijdt links. Je Europese rijbewijs is ongeldig. Haal een IRB (internationaal RijBewijs) bij:
Nederlanders: bij de ANWB (€ 18,95);
Belgen: bij het plaatselijke gemeentebestuur (€16 - 25).
Neem je eigen rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is geen vervanging voor je rijbewijs, je moet dus beide documenten op reis meenemen.
Met dit IRB koop je bij de AA Ceylon in Colombo een tijdelijk lokaal rijbewijs (Recognition Permit). De kosten zijn LKR 2.400 (circa € 12,50). Neem een pasfoto mee!
Korte historie: Reeds in de prehistorie was Sri Lanka bewoond. De Singhali (voorouders van de Singalezen) arriveerden waarschijnlijk in de 6e eeuw v.Chr. Het boeddhisme werd geïntroduceerd in het midden van de 3e eeuw v. Chr.
In de 8e eeuw kwamen Arabische handelaren (Moren) op Sri Lanka als kolonisten en kooplieden. Zij vormen nu ongeveer 8% van de huidige bevolking een belangrijke minderheid.

De Tamils migreerden geleidelijk vanuit Zuid-India naar Noord Sri Lanka. In de 11e eeuw werd een koninkrijk gesticht rond Jaffna.

De relaties tussen de Singalezen en Tamils was soms vreedzaam en soms oorlogszuchtig. De Tamils dreven de Singalezen in de loop der eeuwen naar het zuiden van het eiland.

In 1505 vestigden de Portugezen zich op Sri Lanka en bleven tot 1658. Een eeuw later kwamen de Nederlanders. Die waren vooral geïnteresseerd in de handel met het koninkrijk Kandy. Zij bouwden kanalen om vervoer naar de kust mogelijk te maken en richtten handelsvestigingen op.

In 1796 namen de Britten het eiland over. Zij bevolkten wel het gehele land en daarom zijn veel Britse invloeden te zien, zoals spoorwegen.
Nakomelingen van de diverse kolonisten worden Burghers genoemd. Dit zie je vooral terug in allerlei topografische namen (bijvoorbeeld het eiland dat Delft heet).

In 1948 werd het eiland onafhankelijk onder de naam Dominion Ceylon. De onrust tussen de Tamils en Singalezen zou bij tijd en wijle opnieuw oplaaien.

In 1972 werd de naam van het land veranderd in Sri Lanka en werd de hoofdstad verplaatst naar Sri Jayewardenapura Kotte. De situatie explodeerde in het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw. Sindsdien zijn er tienduizenden omgekomen bij de burgeroorlog tussen Tamils en Singalezen.

Na 20 jaar van gevechten werd een staakt-het-vuren gesloten in 2002.

Op 26 december 2004 werd Sri Lanka getroffen door tsunami's waardoor veel doden en gewonden vielen. De golf kostte hier aan ruim 35.000 mensen het leven. Daarnaast waren er in Sri Lanka nog 4.000 gewonden en ruim 5.000 vermisten.

Cultuur: Sri Lanka telt ongeveer 19 miljoen mensen. Zo’n 80% is Boeddhist, het overige deel bestaat uit Hindu’s, Christenen en Moslims.
In heel Sri Lanka vindt je tempels en Boeddhabeelden. Het koloniale verleden is er op diverse plaatsen zichtbaar.
In dorpen en steden staan oude en moderne moskeeën met koepels en minaretten in rode, blauwe of groene kleuren.
De oudste bewoners van Sri Lanka zijn de Vedda's, waarvan er nog enkele duizenden op het eiland leven. Zij stammen af van prehistorische jachtvolken.
Op Sri lanka vindt je ook zigeuners die ruwweg in 3 groepen zijn verdeeld: slangenbezweerders, apentrainers en groepen die zich specialiseren in tatoeage.