Taiwan

Praktisch:

Vliegduur: 12 uur (Amsterdam rechtstreeks naar hoofdstad Taipei)
Lokale tijd: Amsterdam/Brussel + 7 uur
Beste reistijd: oktober en november. De zomer loopt van mei tot en met september (25 à 33°). De winter loopt van december tot en met februari (15 à 20°). In de bergen waarschijnlijk lager, het kan bijvoorbeeld ook sneeuwen. Weersverwachting Taiwan.
 
Reis suggesties:
 
12 dagen fietsen
8 dagen culturele bergwandeling
Video's Taiwan
Hier vind je korte video's en documentaires ter inspiratie!

 
Activiteitenkalender
1-2 januari – Nieuwjaar
15 februari – Dood van de Boeddha
Herdenking van het overlijden van de Boeddha.
4/5 april – Qing Ming
Bezoeken en onderhouden graven van de voorouders.
8 april – Geboorte van Boeddha
Herdenking van de geboorte van Boeddha.
1 mei – Dag van de Arbeid
28 september – Dag van de Leraar
Herdenking van de geboortedag van Confucius.
10 oktober – Herdenking Revolutie
Herdenking revolutie 1911 tegen het Qing keizzerrijk.
25 oktober – Bevrijdingsdag
 
Naast deze vaste feest- en herdenkingsdagen worden Chinese feestdagen gevierd die jaarlijks van datum verschillen omdat hiervoor de Maankalender wordt gebruikt. Wil je actuele informatie over alle feesten en herdenkingen in Taiwan, klik dan hier (Engelstalig).
 
Taal: Mandarijn-chinees
Munteenheid: Taiwanese dollar (New Taiwan Dollar of TWD)
Elektriciteit: Netstroom is 110 volt. In Taiwan wordt gebruik gemaakt van stekkers van de types A en B.
Stekkertype AStekker type B

Visum/paspoort:
  • Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Taiwan.
  • Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in Taiwan verblijft.

Verkeer/rijbewijs: Het verkeer rijdt rechts. Naast je geldige Nederlandse rijbewijs heb je een IRB (internationaal rijbewijs) nodig. Deze kun je persoonlijk ophalen bij:
Nederlanders: bij de ANWB (€ 18,95);
Belgen: bij het plaatselijke gemeentebestuur (€16 - 25).
Neem je eigen rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is geen vervanging voor je rijbewijs, je moet dus beide documenten op reis meenemen.

Korte historie: Van oudsher was er altijd al contact tussen Taiwan en omliggende gebieden. Echter in de 15de eeuw zorgden hongersnoden in de Chinese provincie Fukien plots voor veel immigranten op het eiland. De oorspronkelijke bevolking viel uiteen in twee groepen. De eerste vestigden zich op de vruchtbare vlakten van centraal en Zuidwest Taiwan en de tweede in de bergen. In de daaropvolgende eeuwen kwamen er steeds meer Chinezen naar Taiwan.

Portugese zeelui tekenden in 1544 het eiland in de kaart onder de naam Ilha Formosa ('prachtig eiland') en dreven er later handel mee. Later bezette de Verenigde Oostindische Compagnie Formosa deels en stichtte Fort Zeelandia. In 1622 werd de VOC van het eiland verjaagd en kregen de Chinezen het voor het zeggen.

In 1895 werden de Japanners er de baas tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945, daarna wederom de Chinezen. De Taiwanezen hadden onder Japans regime een aparte status en een goed georganiseerde overheid en economie ontwikkeld. De Chinezen hadden slechte manieren en organisatie, de eerste gouverneur van China en zijn militairen waren corrupt en misdroegen zich. In 1947 sloeg de vlam in de pan. Een Taiwanese sigarettenverkoopster verzette zich tegen inbeslagname van haar waar en werd vervolgens omgebracht. Er ontstond onrust en zo'n 20.000 burgers kwamen om.

Aan het einde van de Chinese Burgeroorlog in 1949 vluchtte de KMT (KwoMinTang, Chinese nationalisten), naar Taiwan want de communisten hadden gewonnen. Generaal Chiang Kai-Check avoegden zich met zo'n 800.000 KMT-militairen en ruim 700.000 vertegenwoordigers van de KMT-elite bij de oorspronkelijke bevolking van 6 miljoen inwoners.
In 1950, tijdens de Koreaanse Oorlog, stationeerden de Verenigde Staten een vloot in de Straat van Taiwan en plaatste oorlogsvliegtuigen op het eiland. De Verenigde Staten openden hun markt voor Taiwan waardoor de Taiwanese economie uit het slop werd getrokken.

De KMT-regering is de baas. Vanwege de Koude Oorlog erkennen de Verenigde Staten en andere westerse landen eerst nog de Kwomintang-regering als gezaghebber over heel China, maar eind jaren 70 wordt door doorgaans de communistische regering in Peking erkend, wetende dat deze tevens gezag over Taiwan opeist, echter zonder dat gezag te erkennen. Deze diplomatieke situatie bestaat nu nog.
Sinds eind jaren 80 bereikt Taiwan de status van een zelfstandige natie. Er wordt nog meer gericht op onafhankelijkheid in plaats van op hereniging. De infrastructuur is sterk gemoderniseerd en Taiwan heeft naar Aziatische maatstaven zeer moderne wetten en opvattingen.
 
Cultuur: Taiwan is drukbevolkt, voornamelijk langs de noord- en westkust.
De cultuur op het eiland is sterk beïnvloed door China. De officiële taal is het Mandarijn maar ongeveer 70 procent van de bevolking spreekt bovendien Taiwanees en de Taiwanese aboriginals spreken verschillende Austronesische talen. Elke stam heeft een eigen taal en culturele tradities die eeuwenlang in stand zijn gehouden. Deze Taiwanese aboriginals leven doorgaans in het  dunbevolkte oosten in bergachtige gebieden.
De hoofdstad Taipei is als een cultureel centrum op het eiland. Modern op de ene plaats met hoge wolkenkrabbers en neonlicht; Prachtige tempels, traditionele Japanse architectuur en historische gebouwen op andere plaatsen maar nooit ver van elkaar verwijderd.
 
Voor uw zekerheid is Bharte-reizen aangesloten bij
VvKR logo