Botswana van alle kanten: nieuwe blog online

14 mei 2022
Een blog over Botswana: hoe ga je erheen, hoe reis je rond, wat is er te zien en te doen en...voor wie? 
Botswana is zonder twijfel één van de beste safarilanden; de meeste Afrikaanse wilde dieren zijn er vertegenwoordigd en er komen nog weinig toeristen.
Het is politiek gezien het meest stabiele land van het continent en veilig om te reizen.
Diamanten en toerisme vormen de belangrijkste economische pijlers.
Botswana is een land voor liefhebbers.
Ook voor wie in een rolstoel zit.

Lees erover in de blog: Botswana van alle kanten.
 
Oryx bij een drinkplaats in Botswana
Lees minder
Lees meer >
 
Reizen in de luwte
 

Botswana met Bharte reizen

29 april 2022
In februari 2020 bezocht ik Botswana, Zimbabwe en Namibië. Namibië en Botswana zijn nu aan mijn portfolio toegevoegd. Hieronder een impressie van Botswana.

De foto's die ik nam zien er misschien niet zo gepolijst uit als in een reisfolder. Maar ik ben reisorganisator, geen fotograaf. Je ziet beelden zoals ik het zelf zag.
Voor rolstoelers heb ik ook mooi bericht. Waar ik ga of sta hou ik een extra oogje open voor deze groep mensen. Het valt niet altijd mee om met je partner, ouder of kind in een rolstoel op vakantie te gaan. Zeker niet van de gebaande paden. En laat ik daar nou net iets op gevonden hebben..


Botswana
 

Botswana ligt in zuidelijk Afrika

Botswana telt 2.2 miljoen inwoners en is zo groot als pakweg Frankrijk. Bedenk daarbij dat er nog maar weinig toeristen komen en politiek een zeer veilig en stabiel land is. Dit maakt het tot een aantrekkelijke bestemming voor safari’s en natuurbeleving. Het land herbergt de grootste populatie olifanten ter wereld. Je kan er de Bushmen (ook wel San genoemd) zien en ontmoeten.
 Bushmen in Botswana maken vuur
 
 San vrouwen met een workshop vlechten
San vrouwen laten zien hoe ze manden vlechten
 
Op safari gaan kan op vele manieren maar in principe blijf je niet op 1 plaats. Rondreizen kan er per auto maar lang niet overal en in ieder seizoen. In de natte periode bijvoorbeeld is een boot het belangrijkste vervoermiddel in de Okavango Delta!
 
Watertaxi Botswana Bootsafari in Botswana met de Mokoro
Daarnaast speelt de ‘bush-taxi’ een belangrijke rol. Dit zijn kleinere vliegtuigen (zoals de Cessna Caravan) met plaats voor 10 tot 12 personen en extra bagageruimte onderin. Het zijn propeller aangedreven toestellen welke op geringe hoogte vliegen. Hierdoor heb je een fantastisch uitzicht over het landschap maar kan je ook goed dieren spotten!
 
Botswana bushtaxi Botswana vanuit de lucht
Botswana bushtaxi
 
Lodges in natuurgebieden zijn voornamelijk opgetrokken uit hout en canvas. Een lodge eigenaar krijgt een concessie voor een bepaalde tijd. Volgt er geen verlenging dan moet de lodge en alles wat erbij hoort worden afgebroken zonder iets onnatuurlijks na te laten (zoals funderingen of stalen constructies). Hierdoor herstelt de natuur zich sneller.
 
Veel lodges zijn gebouwd volgens hetzelfde principe; een combinatie van gemeenschappelijke ruimte (main area), lodges en een leefgemeenschap van een lokale stam. Het meeste personeel komt uit dit dorpje.
 De slaapaccommodaties liggen aan zijpaden van een pad van de main area vandaan. Het zijn doorgaans ruime tenten die in comfort niet onderdoen voor een luxe hotelkamer.
 Slaapcomfort in een Botswana lodge (Dinaka)
Slaaptent van Dinaka lodge, Botswana
De activiteiten die je kunt meemaken zijn afhankelijk van de omgeving waarin je verblijft, het weer speelt zelden een rol. Het jaargetijde des te meer.
De natte periode zorgt in een delta voor hoog water waardoor je vaker safari’s of uitjes per boot beleeft. In de Kalahari zorgt meer groen ervoor dat je het wild minder snel ontdekt. In de droge periode is er minder blad dus meer zicht op wild en…je ziet vaker een concentratie van wild rond waterplaatsen.
Zwijnenfamilie drinkt bij een waterpoel in de Kalahari, Botswana
Aan het begin van de natte periode beginnen dieren ook voor nageslacht te zorgen; er is immers weer vers voedsel voorradig. Zo heb je veel kans om jonge dieren te spotten.
 
Zebramoeder met veulen, Botswana 
Ieder jaargetijde heeft voor- en nadelen die je goed moet overwegen voordat je een regio kiest om heen te gaan. Hierin kan ik natuurlijk adviseren!
Jonge leeuw in de schaduw_Kalahari_Botswana
Als laatste wil ik graag mededelen dat ik een samenwerking ben aangegaan met een safari aanbieder die uitzonderlijke safari’s aanbiedt. Naast Mobiele safari’s op land, Mobiele safari’s per boot en Wandelsafari’s bieden zij ook:
Toegankelijke safari's voor mensen met een handicap waarbij je kampeert maar alles is ingericht om je per rolstoel in het kamp zelfstandig te bewegen! En niet alleen in Botswana maar ook in Namibië. Voor meer informatie, video's, prijzen:

Lees minder
Lees meer >
 
Namibië nieuws
 

Icelandair vliegt weer vanaf Brussel

7 april 2022
Icelandair heeft de lijndienst naar Brussels Airport hervat. Die lag sinds december stil, maar nu wordt er weer meerdere keren per week tussen Keflavik International Airport en de Belgische hoofdstad gevlogen. 
4 april 2022 - 12:13

 

In april gaat de frequentie naar twee vluchten per week (donderdag en zondag). In de loop van mei moet het aantal vluchten juist weer opgevoerd gaan worden, zodat er uiteindelijk een dagelijkse lijndienst staat in het hoogseizoen.

Op de route wordt voornamelijk de Boeing 737 MAX ingezet. Het is de bedoeling dat de lijndienst naar Brussel ook in de winter wordt uitgevoerd.

Bron:Reisbizz, | Door: Klaas-Jan van Woerkom
Foto: Icelandair
 

Lees minder
Lees meer >
 
Reisbeperkingen IJsland totaal opgeheven
 

Actuele inreisvoorwaarden Bharte-landen

19 januari 2022
Inreisvoorwaarden voor de populairste Bharte-landen per 19 januari 2022:
Welke vaccinaties, testen, formulieren om erheen te reizen maar ook om Nederland of België weer terug in te reizen. Complet met links naar de juiste pagina's ter controle.
 
19-01-2022
 
Reizen naar:
Ierland
Als u vanuit de Benelux naar Ierland reist, moet u voor vertrek een Passenger Locator Form (PLF) invullen.
Met ingang van donderdag 6 januari 2022 hoeven passagiers naar Ierland met:
 
 • een geaccepteerd vaccinatiebewijs, of
 • bewijs van herstel van COVID-19 in de voorafgaande 6 maanden
    
Geen aanvullend COVID-19-testresultaat nodig (dus géén PCR-test of anti-allergeentest).
https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-international-travel/#travelling-to-ireland
 
IJSLAND
Je moet je altijd vooraf registreren.
Geboren in 2005 of later: geen PCR, geen vaccinatie nodig                  
 
Je mag IJsland binnen als je:
 • Volledig bent gevaccineerd en
 • een negatieve PCR- of antigeentest hebt voordat je aan boord gaat van een vliegtuig of boot naar IJsland. U hoeft bij aankomst niet getest te worden aan de grens of in quarantaine te gaan.
 • Niet volledig bent gevaccineerd maar
 • Woonachtig in België of Nederland
 • een negatief PCR-testcertificaat tegen COVID-19 kan overleggen. Snelle antigeentesten zijn niet geldig. De test moet binnen 72 uur voor vertrek op het eerste deel van de reis zijn afgelegd.
 • Testen en quarantaine: Je moet vijf dagen in quarantaine en aan het einde van de quarantaine nog een test doen. Mensen moeten thuis in quarantaine, mits hun woonruimte aan bepaalde voorwaarden voldoet.
https://island.is/en/p/entry
 
Inreisregels en benodigdheden Nederland vanuit:
 
EU/Schengenlanden (Ierland en IJsland)   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen/checklist-inreisregels-nederland/inreisregels-eu-schengenlanden
 
Inreisregels en benodigdheden België vanuit:
 
EU/Schengenlanden (Ierland en IJsland)
 
 • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Er gelden bijzondere regels (zie link)
https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/
 
Namibië
 Vanaf 16 december 2021 vereist Namibië een negatieve PCR-COVID-test die niet ouder is dan 72 uur na uitslag.
https://www.un.int/namibia/
 
Zuid-Afrika
Een geldig certificaat met een negatief COVID-19-testresultaat, erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie of een gelijkwaardige lokale geaccrediteerde autoriteit, verkregen niet meer dan 72 uur vóór de reisdatum.
https://www.gov.za/covid-19/individuals-and-households/travel-coronavirus-covid-19

U bent inwoner van Nederland en op vakantie in dit land of gebied
Dit zijn de regels als u naar Nederland reist:

U bent inwoner van België en op vakantie in dit land of gebied

Dit zijn de regels als u naar België reist:
 
 • Vul het Passagier Lokalisatie Formulier in
 • Volledig gevaccineerd of hersteld? Laat je testen (PCR) en ga in quarantaine. Negatief? Quarantaine opgeheven
 • Geen vaccinatie of herstelkaart? Testen en 10 dagen in quarantaine, mogelijk na 7e dag opgeheven indien negatief. Er zijn aanvullende regels (zie link hieronder).
https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/
 LET OP:
Deze regels zijn samengevatte versies van de regeringswebsites van genoemde landen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Je dient ten allen tijde zelf te controleren welke regels op jou en je reisgezelschap van toepassing zijn. Dit overzicht is slechts een hulpmiddel met beperkte geldigheidssdatum.
Lees minder
Lees meer >
 
Fotografiereis met Bharte-reizen
 

Lastig, al die duurzame termen...

5 januari 2022
In plaats van allerlei verschillende termen (zoals CO2 compensatie, voetafdruk, vervuiling, vergroening, conservatie) gebruik ik de term Reislast als omvattende naam voor alles wat met een reis te maken heeft.
Die last kan verzwaard of verlicht worden door en voor de reiziger, de natuur, de bestemming, de vervoerscapaciteit en zo voort.
 
Wanneer je de wereld ziet als een ballon die deels is opgeblazen en je knijpt in die ballon dan zie je dat jouw reislast ervoor zorgt dat op andere plaatsen de druk toeneemt en de ballon vervormt. Wanneer je minder impact maakt staan andere delen minder onder druk en wordt de ballonvorm weer normaler. Ideaal is wanneer de reislast geen druk geeft en de ballon er als een ballon uit blijft zien.
 
Mensen kunnen doorgaans voor zichzelf opkomen. Natuur niet. Daarom moet rekening worden gehouden door de mens met de natuur. Dit komt tot uiting in mijn reizen waar respect voor natuur, cultuur en mensen centraal staan.
Per reis kan ik je vertellen welke doelen ik steun en wie of wat er baat bij heeft wanneer je kiest voor juist die ene maatwerkreis.
Behalve deze mensen doe je jezelf er ook een enorm plezier mee: je hebt een unieke ervaring en je steunt mensen of projecten die het nodig hebben!
 
Lees minder
Lees meer >
 
Rondreis IJsland
 

Reisorganisaties lanceren een eigen platform voor de reisadviezen.

20 december 2021
“De ACM gaf vorige week aan dat de reisbranche klanten beter moet informeren. Dat vindt de reisbranche zelf ook. Burgers willen betrouwbare informatie voordat zij op reis gaan en we denken dat dit platform in die informatiebehoefte voorziet. De adviezen van Buitenlandse Zaken zijn hopeloos verouderd, dus we doen het voortaan zelf”, aldus de woordvoerders Fenny Koppen (Riksja) en Joshua van Eijndhoven (Voja Travel).
 
Reisadvies.nu volgt de Wereldgezondheidsorganisatie

De Tweede Kamer nam op 7 oktober 2021 een motie aan waarin het Buitenlandse zaken (BuZa) opriep om de achterhaalde reisadvisering met spoed aan te passen. Eerder was de Algemene Rekenkamer ook al kritisch en schreef over de overheidsadviezen dat “Door het ontbreken van inhoudelijke informatie in de dossiers kunnen wij niet volgen hoe de minister de keuze van de risicoclassificatie maakt en motiveert. Afwegingen voor de risicoclassificatie ontbreken vaak.” Er is sindsdien nog weinig veranderd. Daarom neemt de reisbranche nu zelf verantwoordelijkheid en geeft voortaan reisadviezen af in lijn met de Wereldgezondheidsorganisatie. Die adviseert dat je gevaccineerd veilig kunt reizen en adviseert tegen (in)reisrestricties omdat die niet helpen.
Onzekerheid onder reizigers
Consument heeft genoeg van onzekerheid en verwarring

De reisbranche ziet dat de consument duidelijkheid wil. De overheid zaait vooral verwarring met het gebruik van onjuiste termen. De term “vliegverbod” voor Zuid-Afrika is een goed voorbeeld. De KLM vliegt nog steeds dagelijks rechtstreeks op Zuid-Afrika, en EU-burgers waren vanaf dag één uitgezonderd van het “vliegverbod”. Doordat de Rijksoverheid die term tóch gebruikte ontstond veel angst en onzekerheid bij reizigers. Onnodig, want het ging in feite alleen om inreisbeperkingen voor niet EU-burgers. De consument ziet inmiddels door de bomen het bos niet meer.

Waarom overstappen naar reisadvies.nu

Uit onderzoek van reisadvies.nu blijkt dat veel oranje reisadviezen door BuZa onterecht zijn afgegeven. Veel reisverzekeraars zien dat ook en bieden nu dekking ook bij een corona-gerelateerd oranje reisadvies van BuZa. Inclusief dekking voor repatriëring, verlengd verblijf en/ of een positieve test. Veel landen buiten de EU hebben een hoge vaccinatiegraad, gunstig klimaat en door de jonge bevolking minder vatbaarheid voor het virus. Landen met tien tot twintig keer minder besmettingen dan Nederland zijn geen uitzondering. Er is daar géén zorginfarct, en géén avondklok dus een oranje reisadvies van BuZa is dan niet meer uit te leggen. Je ziet dan ook steeds meer Nederlanders kiezen voor een langere vakantie of een workation naar de zon. Na 2 jaar maatregelen willen mensen het leven weer oppakken en daar hoort reizen bij. Wij vinden het belangrijk dat er voor deze mensen actuele en betrouwbare reisadviezen beschikbaar zijn om hen te helpen bij hun beslissingen.

Reisadviezen op basis van feiten

Wij geven een land daarbij pas een geel reisadvies als het voldoet aan vier voorwaarden. Dat je veilig en fijn kunt reizen zonder veel restricties die het reisplezier aantasten. Dat je verzekerd op reis kunt en dat er voldoende zorgcapaciteit is op de bestemming. Verder is het belangrijk dat kwetsbare groepen op de bestemming beschermd zijn door vaccinatie. Op reisadvies.nu worden de reisadviezen opgesteld door gespecialiseerde reisorganisaties die actuele informatie ophalen bij partners en Nederlanders op bestemming. Reizigers kunnen op het platform ook reiservaringen delen en er zijn links naar openbare bronnen en tips over reisverzekeringen. Zo krijgt de reiziger een volledig en betrouwbaar beeld en kan zelf een afweging maken voor vertrek.

Artikel uit: Travelpro
Auteur: Arjen Lutgendorff
20 december 2021
 
Lees minder
Lees meer >
 
VvKR-korting voor PCR-testen
 

Natuurreis bij Bharte-reizen

23 augustus 2021
Achter de schermen is gewerkt aan een fantastische reis door een fantastisch land: een 17-daagse natuurreis door IJsland!
Deze reis is geschikt voor koppels, gezinnen en kleine gezelschappen en brengt je in contact met de natuur op IJsland. Ervaar de kracht van de elementen water en vuur.
Maak kennis met een land van gletsjers, warme natuurlijke baden, walvissen, bergen, gastvrije mensen, bijzondere gerechten en prachtig gelegen accommodaties.

Je vertrekt 's middags vanaf Schiphol of Zaventem. De vlucht duurt ongeveer 3 uur. Wanneer je in Reykjavik aankomt is het daar eind van de middag. Er is 1 tot 2 uur tijdsverschil, IJsland kent geen zomertijd. Je kan het land binnen met je Europese ID kaart of je paspoort. Voor COVID19 gerelateerde zaken is de actueelste informatie hier te vinden:
 
Als je hier nog vragen over hebt aarzel dan niet mij om advies te vragen.
Bildudalur in de Westfjorden

 
Er gaat een wereld voor je open want IJsland is ongeëvenaard in afwisseling. Lees de beschrijving eens door en bedenk of je die zó zou willen meemaken of heb je nog eigen aanvullingen en vragen? Klik hier om direct de reis te zien. En bedenk: als specialist maak ik je reis op maat! Inkorten, verlengen of verleggen.

17 dagen natuurreis op IJsland, klik hier!Dynjandi waterval, Westfjorden

Myrdalsjokull, een gletsjes op Zuid-IJsland
Lees minder
Lees meer >
 
 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
 
Anders
Fietsen
Motor
Ontspanning
Paardrijden
Rolstoel
Wandelen
Watersporten
 
 
Voor uw zekerheid is Bharte-reizen aangesloten bij
VvKR logo